Jeg er født i 1971 i Århus og har siden 2011 nydt at bo i skønne Vestjylland
Jeg er autoriseret psykolog og er i gang med at opnå godkendelse som specialist i klinisk børnepsykologi.
Jeg har som psykolog erfaring fra:
- Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Midt
- Familiecentret Spiren, Holstebro kommune
- Center for Børn og Forebyggelse, Herning Kommune
Forud for at jeg blev psykolog har jeg gennem 20 år arbejdet med unge og voksne med psykiske og sociale problemer, misbrug, kriminalitet, psykisk sygdom mm.
Sådan arbejder jeg
Fokus for mit arbejde er at hjælpe børn, unge og deres familier i bedre trivsel.
Vejene til at hjælpe kan være forskellige – det kan fx foregå gennem psykoterapeutiske forløb til børn, unge eller familier, rådgivning og vejledning, supervision, børnepsykologiske undersøgelser eller undervisning og kurser.
Jeg tager altid udgangspunkt i en undersøgelse af den konkrete problematik før vi i fællesskab beslutter hvilke tiltag der vil kunne være hjælpsomme. Undersøgelsen vil som regel bestå af en eller flere indledende opstartssamtaler, hvor vi får afdækket hvad der fungerer godt og hvad der bøvler. På denne baggrund vil jeg komme med et forslag til, hvordan jeg vil kunne hjælpe dig eller jer med at komme videre.
Hvis der – enten under opstartssamtalen eller undervejs i forløbet – opstår mistanke om, at en del af problematikken har at gøre med udfordringer i barnets udvikling (fx autisme, ADHD, specifikke kognitive forstyrrelser eller dårlig begavelse) tager vi en snak om, om det kunne give mening at blive klogere på det gennem psykologisk undersøgelse allerede nu, eller om det med fordel kan vente lidt, og om det er hos mig eller i det offentlige system I som familie er bedst hjulpet.
Behandlingsmetoder
Grundlaget for mit behandlingsarbejde er mentaliseringsbaseret terapi (MBT), som du kan læse mere om nedenfor. MBT er effektivt i forhold til mange af de vanskeligheder som børn, unge og familier kan havne i. Men MBT løser ikke alle problemer og derfor supplerer jeg med andre typer af behandling alt efter behov. I forhold til yngre børn vil jeg fx kunne finde det relevant at bruge elementer af legeterapi og i forhold til angst- og OCD-vanskeligheder vil jeg benytte kognitiv adfærdsterapi (KAT) eller metakognitiv terapi (MKT), som du også kan læse om nedenfor.
Mentaliseringsbaseret behandling (MBT)
Mentalisering er et begreb som dækker over dette, at vi som mennesker tillægger os selv og andre indre (mentale) motiver for at handle som vi gør, og at vi løbende tager disse indre motiver i betragtning når vi agerer sammen. Det kan være at der er tale om tanker, følelser, fornemmelser – uanset hvad, så er der altid indre grunde til at vi selv og andre gør som vi gør. Og når vi er gode til at huske det og overveje hvad grunden kunne være, ja så glider det hele lidt lettere.
Der er imidlertid forskel på hvor godt vi lykkes med at ”gætte” rigtigt på, hvad der sker inde i et andet menneske, og der er også forskel på hvor gode vi er til at forstå os selv og vores egne reaktioner og motiver. Fx kommer de fleste af os let til at gætte forkert hvis vi er meget vrede eller kede af det. Og nogle af os har aldrig rigtig lært at være opmærksomme på det med ”indersiden” og kommer let til at gætte forkert på forskellige måder, uden selv at være opmærksom på det. Fx kan man få det sådan at man udmærket godt ved, hvad den anden tænker – og så handler man på det. Problemet er, at man jo kan tage fejl, men det opdager man ikke, hvis man føler sig helt sikker.
Når mentaliseringen ”stivner” og tager en form, hvor den ikke er hjælpsom, så opstår der let misforståelser, konflikter, ubehag, og vi bliver dårligere til at finde løsninger og at være tætte på hinanden følelsesmæssigt. Derfor vil jeg altid være optaget af at undersøge, hvordan det går med mentaliseringen, og mit fokus vil som regel være på at hjælpe dig og evt. din familie med at blive opmærksomme på ”indersider”, fx hvilke følelsesmæssige behov der er på spil, og hvad følelserne vil fortælle om, hvad der er behov for i situationen. Ofte vil det vise sig, at der er et mønster i hvornår og hvordan mentaliseringen ”stivner” og bliver uhjælpsom – og jeg kan hjælpe med at opdage disse mønstre og ændre dem.
Kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi ved angst og OCD
Nogle problematikker har vist sig at have rigtig god gavn af kognitiv adfærdsterapi (KAT) og metakognitiv terapi (MKT), hvorfor jeg supplerer med disse metoder, når jeg skønner det relevant. Det vil det typisk være når der er tale om angst og OCD.
KAT er en metode, som helt overordnet fokuserer på at kortlægge og omstrukturere de uhensigtsmæssige tanker som er en del af angstproblematikken, og gennem ændret adfærd at træne nervesystemet til at kunne klare det, som (fejlagtigt) opleves som farligt.
MKT går ikke rigtigt ind i selve tankeindholdet, men fokuserer narere på hvordan personen forholder sig til sine tanker på et mere overordnet plan. Ofte vil der hos personer med angst eller OCD være en oplevelse af ikke at have kontrol over de negative og ubehagelige tanker, hvilket metoden at tillægge tanker stor betydning, og for mennesker med angst eller OCD vil der ofte være tale om en oplevelse af at være underlagt bestemte ubehagelige tanker. MKT sigter mod at understøtte personens evne til at (gen)erhverve kontrollen over hvilket tankeindhold der bliver givet opmærksomhed.